Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2012 10:33 - Лечебно хранене при високо кръвно налягане
Автор: maria57 Категория: Други   
Прочетен: 16836 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 31.01.2012 10:08


 Хранителни продукти

1.Мляко и млечни продукти:

Разрешени млечни продукти: прясно подсирено сирене, прясно и кисело краве мляко с ниска масленост или обезмаслено до 400 г. в денонощие, кумис, диетична извара, сирене от бито краве или козе мляко, диетично сирене.

Ограничени храни: кефир от 12- часова закваска, айрян, обезсолено краве сирене, пресен кашкавал “Витоша”, обезмаслени видове холандско сирене, сирене “Тримонциум”, сладка нискомаслена извара (12% масленост), сладка сметана с 12% масленост.

 

Забранени млечни продукти: овче и биволско мляко, пълномаслено краве мляко, сирене смес от краве и овче мляко, кашкавал “Балкански”, лакта, сирене “Рокфор”, “Ементал”, “Гауда”, “Морава”, Рожен”, “Кефалотири”, “Грюйер”, “Крема”топени и пушени сирена; викокомаслена сметана.

 

2. Месо и месни произведения:

Разрешени меса: главно нетлъсти меса, като предварително се сваряват за кратко време и водата се изхвърля. По този начин се отстраняват естествените мазнини в месото – телешко, нетлъсто говеждо, питомен заек, нетлъсто агнешко; птиче месо – нетлъсто пилешко и млади нетлъсти кокошки и пуйки, диетични кремвирши и колбаси.

Месни произведения с ограничена консумация: нетлъсто свинско месо приготвено на скара, нетлъста шунка.

 

Забранени за употреба месни произведения: тлъсти и стари меса, тлъсти колбаси, домашни наденици, луканки, суджуци, тлъста шунка, кайзер, пушени гърди, пастърма, саздърма, филе (защото съдържат много сол), други осолени меса, пача, бабек, месни консерви от говеждо и свинско месо, лебервуст, пастети, животински вътрешности- бъбречета, далачета, момици, език, мозък, свински и говежди черен дроб, чревца,   шкембе; тлъсти птици – патица и гъска, дивеч, бульони от каквото и да е месо, ако не е изхвърлена първата вода предварително.

 

3. Риба и рибни произведения:

Разрешени за консумация рибни продукти: нетлъсти морски и речни пресни риби – пъстърва, клен, мряна, бяла риба, червеноперка, карас, нетлъст шаран, треска, хек, калкан, щука, мерлуза, пролетен сафрид, цаца, лефер, пролетна скумрия, мойва – до 2-3 пъти седмично по 100-150 г. за денонощие. Най – добре е предварително да бъдат сварени за 10 минути в кипяща вода като месото и водата да се изхвърли и след това рибата да се обработи кулинарно по желания начин.

Продукти от риба, с ограничена консумация  - един или два пъти в месеца: миди, стриди, скариди, раци, скариди, калмари,

 

Забранени за консумация рибни произведения: тлъсти морски и речни риби – сом, змиорка, риба тон, паламуд, торук, моруна, есетра, попчета, есенна скумрия, океанска скумрия; чирози, гарузи, сардина, хамсия, рибни консерви, сушени и пушени риби, осолени и мариновани риби; черен, червен и тарама хайвер, рибни пастети, шпорти.

 

4. Яйца и яйчни продукти:

Разрешени : яйчен белтък.

Ограничени яйчни произведения: цели яйца може да се консумират само до 3 броя седмично, а при тежки форми на атеросклероза само по 1 яйце на седмица или на две седмици.

Забранено е да се консумират: яйчен жълътък, яйца на прах, майонеза, пържени яйца. 

 

5. Мазнини:

Разрешени мазнини: растителни масла – царевично, слънчогледово, маслиново (зехтин), сусамово, соево, фъстъчено, маргарин.

Мазнини с ограничена употреба: прясно краве масло, кокосово масло.

 

Забранени за консумация мазнини: животински мазнини – свинска мас, говежда и овча лой, гъша и патешка мазнина, рибена мазнина, осолена и пушена сланина, бекон. 

 

6. Зеленчуци и зеленчукови консерви:

Разрешени: почти всички видове добре узрели зеленчуци и под формата на салати, ястия, гарнитури, като се предпочитат домати, тиквички, тиква, бяло и червено зеле (при липса на други противопоказания, напр. язва или гастрит), карфиол, сини домати (ако също няма противопоказания като напр. оксалатни камъни в бъбреците), праз, зелена соя, целина, алабаш, пиперки, камби, краставици, зелен фасул, зелен грах, марули, репички, ряпа, бамбук; зеленчукови стерилизирани консерви, замразени зеленчуци, зеленчукови сокове.

Ограничени за консумация зеленчуци: бакла, картофи, спанак, червено цвекло, моркови.

Забранени: бакла, гъби киселец, лапад, лобода, коприва, зрял фасул, грах, соя, нахут, леща, солени и мариновани маслини.

 

 

7. Плодове и плодови консерви:

Разрешени са почти всички видове плодове, приемани в суров вид, печени или варени – ябълки, круши, дини, пъпеши, дюли, къпини, ягоди, малини, череши, вишни, райска ябълка, стеризирани плодови компоти с малко захар или без захар, плодови пюрета, ошав, детски плодови храни.

Храни, които трябва да се намалят до минимум при високо кръвно налягане: компоти със захар, грозде, мандарина, сини сливи, смокини, тиквени и слънчогледови семки.

 

Забранени: сушени плодове – кори от портокал, нар, мушмули, стафиди, фурми, кайсии, захаросани плодове; ядки – фъстъци, орехи, бадеми, кестени, леблебия и др.

 

8. Хляб и хлебни изделия. Зърнени храни и тестени произведения

Разрешени: безсолните видове пшеничен хляб, хляб “Софийски” “Добруджа”, диетичен безсолен хляб с мляко, макаронени изделия (юфка, макарони, кус кус), грис, овесени ядки, елда, ориз, булгур, ашуре, варено жито, сухар без сол, обикновени бисквити, различни хлебни закуски – козуначени кифли, гевреци на пара, виенски кифли,кифли с мармалад..

Ограничени тестени произведения: бисквити приготвени с прясно краве масло или растителна мазнина, домашни бисквити, топъл хляб.

Забранени тестени произведения: масленки и маслени бисквити (приготвени с мас), баници и банички със солена извара и солено сирене, милинки, сиренки, соленки, солети, пържени закуски като мекици, понички, пирожки и др. приготвени със солено сирене и извара .


 

9. Захар, захарни и сладкарски изделия:

Разрешени: фруктоза, сорбит, ксилит, изкуствени подсладители, чист пчелен мед, пчелно млечице, пчелен прашец.

Позволяват се в малки количества: кристална и течна глюкоза, захар до 50г. за денонощие, като се пресмятат и другите сладкарски изделия - мармелади, желета, сладка, конфитюри, фруктоза и др.

Забранени за консумация захарни изделия: шоколад и шоколадови изделия, пасти, марципан, локум, сладка, бонбони, торти, маслени кремове, сладкиши приготвени от маслено и многолистно тесто, сладолед, пържени и силно сиропирани сладкиши – бакла, кадаиф, саварини, тулумбички и др. 

 

10. Напитки:

Разрешава се : чай от лайка, липов цвят, отвара от шипки, други билкови чайове, противосклеротичен чай, магданоз, целина, плодови сокове – натурални и стерилизирани, като много сладките сокове трябва да се разреждат с обикновена или минерална вода; нектари, зеленчукови сокове, медовина. Кафе без кофеин, заместители на кафето като “Инка” и др.

Слабо минерализирани води: Софийски минерален извор (център), Горна баня, Княжево, Банкя, Вършец, Баня – Карловско и Баня – Панагюрско, Варна (Златни пясъци и Дружба), Кранево, Балчик.

Забранени за консумация напитки: кафе, какао, газирани напитки и минерални води, жен шен, сладък корен, бира, концентрирани алкохолни напотки, кока кола, кисела боза, сок от кисело зеле. Минерално води с високо съдържание на минерали и хлорно-натриевите води в Провадия (Мирово), Сланотрън, Видин, Шабла, Старо Оряхово и др. 

 

11. Подправки:

Разрешени: магданоз, чубрица, джоджен, доматено пюре, целина (листа), сладък червен пипер, девисил, чесън и лук, лимонов сок, ванилия.

Забранени: бахар, дафинов лист, канела, майорана, черен пипер, оцет, хрян, горчица, лютив червен пипер, джинджифил, лютиви чушки и чушлета, салца, кетчуп.  

 

12. Готварска сол:  храната не бива да се соли, защото храната съставяща менюто на болния съдържа естествено сол, която е достатъчна за неговият организъм. За да стане вкусна храната, трябва да се използва таблицата със специалните подправки, които намаляват необходимостта от посоляване на храната, защото създават усещането, че храната е достатъчно солена.

  

 

ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ХРАНАТА НА ХОРА С ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Стойности на кръвното налягане над 140/90  mmHg

 

 

Да се ограничи приемането на съдържащи сол и холестерин храни, ограничение на мазнините, като храната трябва да се приготвя с по-малко мазнина от обикновеното, само с растителни мазнини – царевично, зехтиново или слънчогледово масло.

Силно ограничение на готварската сол, която подпомага развитието на хипертоничната болест.

Да  се намалят течностите до 800-1000мл, като се включват и се държи сметка за течностите поети със супите и другите храни.

Да се осигурява нормално количество белтъчини - 1г/кг тегло и въглехидрати, като те се набавят предимно с растителна храна, нетлъсти меса, риба и обезмаслени млечни продукти.

Да се избягват бързо всмукващите се въглехидратни храни, съдържащи кристална захар, глюкоза, шоколадови и захарни изделия – до 400 г за денонощие, като се включват в това число въглехидратите с хляба и тестените изделия.

Храната да е богата на плодове и зелевчуци.

Да се правят поне два пъти седмична разтоварващи дни с плодове (те не съдържат никаква сол), зеленчуци без сол и суровоядство. Полезно е да се спазват постите в съответствие с изповядваната религия. Да има и безмесни дни.

Намален прием на храна, най-много 2000-2200 калории в зависимост от възрастта и идеалното тегло. 

 

 

ПРИГОТВЯНЕ НА ХРАНАТА ЗА ХОРА С ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

 

 

Храната да се приготвя чрез варене, печене,варене на пара, варене и печене на водна баня, като преди това месото задължително се поставя за 10 мин. във вряла вода да поври и след това месото се изважда и водата се изхвърля. После леко свареното месо и освободено от наличните мазнини и екстрактивни вещества се приготвя по желания начин.

Може да се консумират пюрета, пасирани зеленчукови и плодови храни, плодови и зеленчукови сокове, задушени зеленчуци и храни печени на скара.

Да не се хранят болните с пържени и запържени храни и задушени меса и риба.

През лятото да се предпочитат суровите плодове, сокове и зеленчуци.

  

 

РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ  

при хора с високо кръвно налягане  

  

 

Редовно хранене 5 пъти дневно по малко, като се въвеждат две малки закуски в 10 и 16 часа. Храненето да става в строго определени часове.

Да се вечеря рано до 18,30 часа.

Храната да се яде бавно и да се сдъвква добре.

Да се полагат грижи за зъбите, редовно преглеждане на зъбите и навреме да се лекуват кариесите и другите заболявания. Да се слагат своевременно протези. 

 

РЕЖИМ НА ЖИВОТ 

 

 

Да се избягва застоялият начин на живот, да су правят системно упражнения или умерено физическо натоварване без претоварване.

Ако е възможно да се прави лечебна физкултура, утринна гимнастика, дихателни упражнения, въздушни бани, леки спортове без преумора.

Разходка на открито, лек туризъм, лов, риболов. Полезна е физическата работа на открито по няколко часа на ден (работа в зеленчукова или овощна градина градина, вилно място, отглеждане на пчели и др).

Да се извършва умствена и физическа работа съответстваща на силите на болния.

Да не се упражняват професии свързани с резки колебания на атмасферното налягане като пилоти, работа в кесони, подземни работници, миньори. Да се избягва работа при висока температура (горещи цехове, доменни пещи, кухня, парни котли и др.). Да не се работи при вридни условия на труд (химически замърсители). Да се избягва работата в шумни помещения, ковашки цехове, преси, водни топлоелектроцентрали, работа свързана с нервно напрежение (телефонисти).

Пълноценна неделна и годишна почивка. Да се почива в среднопланинските курорти. Да се избягват слънчевите бани високопланинските курорти с надморска височина повече от 1000 м.

Нормален и достатъчен сън и удължена почивка след обяд.

Да се избягва нощният труд и допълнителните натоварвания.

Подходящо е балнеосанаториалното лечение в Банкя, Вършец и Наречен.

Абсолютно се забранява алкохола, тютюна и възбуждащите нервната система билки, лекарства, храни и напитки.



Тагове:   диети,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. viovioi - ситен шрифт, но заглавието се чете добре!
30.01.2012 10:51
мерси!
цитирай
2. maria57 - Веднага ще направя шрифта по-голям
31.01.2012 10:03
Веднага ще направя шрифта по-голям.
цитирай
3. анонимен - Интересный Женский форум
24.10.2012 12:08
Пользователи форума <a href="http://forum.justlady.ru/index.php?showtopic=1041">женский сайт</a> расскажут о лучших новинках и трендах из мира красоты и моды, помогут выбрать собственный индивидуальный стиль, поделятся секретами молодости и здоровья. justlady.ru – это крупнейший в Рунете женский форум, где ежедневно обсуждаются более 100 000 тем. Наш форум дарит уникальную возможность поделиться своими проблемами и радостями, откровенно поговорить о сокровенном, спросить совета и рассказать о своем опыте, пообщаться со старыми друзьями и приобрести новых.
цитирай
4. анонимен - интересные статьи для женщин
01.11.2012 03:21
на веб-сайте <a href="http://www.justlady.ru/articles-125572-top-10-samyh-nelyubimyh-muzhchinami-veshchey-v-zhenskom-garderobe">тут</a> собран большой набор умных статей на тему шоппинга. на вышеприведенном интернет-портале все новости выложены на всеобщее обозрение.
цитирай
5. ivoki - Вместо всичко това, което е описано ...
05.04.2013 01:42
Вместо всичко това, което е описано и което ни лишава от елементарни човешки вкусови удоволствия, предлагам по просто нещо : Вземете един чаршаф и след като не изпълните диетата и съветите, бавно тръгнете към гробищата....:-))))) Ще видите, че ще стигнете жив и здрав там...... :-)))
От 20 години съм хипертоник. Някой неща спазвам , но не съм толкова краен... и с малко помощ от инхибитори поддържам нормално кръвно и водя нормален живот Спазвам постите определени от Православието.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: maria57
Категория: Други
Прочетен: 154940
Постинги: 16
Коментари: 13
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930