Прочетен: 16842 Коментари: 5 Гласове:
Последна промяна: 31.01.2012 10:08
1.Мляко и млечни продукти:
Разрешени млечни продукти: прясно подсирено сирене, прясно и кисело краве мляко с ниска масленост или обезмаслено до 400 г. в денонощие, кумис, диетична извара, сирене от бито краве или козе мляко, диетично сирене.
Ограничени храни: кефир от 12- часова закваска, айрян, обезсолено краве сирене, пресен кашкавал “Витоша”, обезмаслени видове холандско сирене, сирене “Тримонциум”, сладка нискомаслена извара (12% масленост), сладка сметана с 12% масленост.
Забранени млечни продукти: овче и биволско мляко, пълномаслено краве мляко, сирене смес от краве и овче мляко, кашкавал “Балкански”, лакта, сирене “Рокфор”, “Ементал”, “Гауда”, “Морава”, Рожен”, “Кефалотири”, “Грюйер”, “Крема”топени и пушени сирена; викокомаслена сметана.
2. Месо и месни произведения:
Разрешени меса: главно нетлъсти меса, като предварително се сваряват за кратко време и водата се изхвърля. По този начин се отстраняват естествените мазнини в месото – телешко, нетлъсто говеждо, питомен заек, нетлъсто агнешко; птиче месо – нетлъсто пилешко и млади нетлъсти кокошки и пуйки, диетични кремвирши и колбаси.
Месни произведения с ограничена консумация: нетлъсто свинско месо приготвено на скара, нетлъста шунка.
Забранени за употреба месни произведения: тлъсти и стари меса, тлъсти колбаси, домашни наденици, луканки, суджуци, тлъста шунка, кайзер, пушени гърди, пастърма, саздърма, филе (защото съдържат много сол), други осолени меса, пача, бабек, месни консерви от говеждо и свинско месо, лебервуст, пастети, животински вътрешности- бъбречета, далачета, момици, език, мозък, свински и говежди черен дроб, чревца, шкембе; тлъсти птици – патица и гъска, дивеч, бульони от каквото и да е месо, ако не е изхвърлена първата вода предварително.
3. Риба и рибни произведения:
Разрешени за консумация рибни продукти: нетлъсти морски и речни пресни риби – пъстърва, клен, мряна, бяла риба, червеноперка, карас, нетлъст шаран, треска, хек, калкан, щука, мерлуза, пролетен сафрид, цаца, лефер, пролетна скумрия, мойва – до 2-3 пъти седмично по 100-150 г. за денонощие. Най – добре е предварително да бъдат сварени за 10 минути в кипяща вода като месото и водата да се изхвърли и след това рибата да се обработи кулинарно по желания начин.
Продукти от риба, с ограничена консумация - един или два пъти в месеца: миди, стриди, скариди, раци, скариди, калмари,
Забранени за консумация рибни произведения: тлъсти морски и речни риби – сом, змиорка, риба тон, паламуд, торук, моруна, есетра, попчета, есенна скумрия, океанска скумрия; чирози, гарузи, сардина, хамсия, рибни консерви, сушени и пушени риби, осолени и мариновани риби; черен, червен и тарама хайвер, рибни пастети, шпорти.
4. Яйца и яйчни продукти:
Разрешени : яйчен белтък.
Ограничени яйчни произведения: цели яйца може да се консумират само до 3 броя седмично, а при тежки форми на атеросклероза само по 1 яйце на седмица или на две седмици.
Забранено е да се консумират: яйчен жълътък, яйца на прах, майонеза, пържени яйца.
5. Мазнини:
Разрешени мазнини: растителни масла – царевично, слънчогледово, маслиново (зехтин), сусамово, соево, фъстъчено, маргарин.
Мазнини с ограничена употреба: прясно краве масло, кокосово масло.
Забранени за консумация мазнини: животински мазнини – свинска мас, говежда и овча лой, гъша и патешка мазнина, рибена мазнина, осолена и пушена сланина, бекон.
6. Зеленчуци и зеленчукови консерви:
Разрешени: почти всички видове добре узрели зеленчуци и под формата на салати, ястия, гарнитури, като се предпочитат домати, тиквички, тиква, бяло и червено зеле (при липса на други противопоказания, напр. язва или гастрит), карфиол, сини домати (ако също няма противопоказания като напр. оксалатни камъни в бъбреците), праз, зелена соя, целина, алабаш, пиперки, камби, краставици, зелен фасул, зелен грах, марули, репички, ряпа, бамбук; зеленчукови стерилизирани консерви, замразени зеленчуци, зеленчукови сокове.
Ограничени за консумация зеленчуци: бакла, картофи, спанак, червено цвекло, моркови.
Забранени: бакла, гъби киселец, лапад, лобода, коприва, зрял фасул, грах, соя, нахут, леща, солени и мариновани маслини.
7. Плодове и плодови консерви:
Разрешени са почти всички видове плодове, приемани в суров вид, печени или варени – ябълки, круши, дини, пъпеши, дюли, къпини, ягоди, малини, череши, вишни, райска ябълка, стеризирани плодови компоти с малко захар или без захар, плодови пюрета, ошав, детски плодови храни.
Храни, които трябва да се намалят до минимум при високо кръвно налягане: компоти със захар, грозде, мандарина, сини сливи, смокини, тиквени и слънчогледови семки.
Забранени: сушени плодове – кори от портокал, нар, мушмули, стафиди, фурми, кайсии, захаросани плодове; ядки – фъстъци, орехи, бадеми, кестени, леблебия и др.
8. Хляб и хлебни изделия. Зърнени храни и тестени произведения
Разрешени: безсолните видове пшеничен хляб, хляб “Софийски” “Добруджа”, диетичен безсолен хляб с мляко, макаронени изделия (юфка, макарони, кус кус), грис, овесени ядки, елда, ориз, булгур, ашуре, варено жито, сухар без сол, обикновени бисквити, различни хлебни закуски – козуначени кифли, гевреци на пара, виенски кифли,кифли с мармалад..
Ограничени тестени произведения: бисквити приготвени с прясно краве масло или растителна мазнина, домашни бисквити, топъл хляб.
Забранени тестени произведения: масленки и маслени бисквити (приготвени с мас), баници и банички със солена извара и солено сирене, милинки, сиренки, соленки, солети, пържени закуски като мекици, понички, пирожки и др. приготвени със солено сирене и извара .
9. Захар, захарни и сладкарски изделия:
Разрешени: фруктоза, сорбит, ксилит, изкуствени подсладители, чист пчелен мед, пчелно млечице, пчелен прашец.
Позволяват се в малки количества: кристална и течна глюкоза, захар до 50г. за денонощие, като се пресмятат и другите сладкарски изделия - мармелади, желета, сладка, конфитюри, фруктоза и др.
Забранени за консумация захарни изделия: шоколад и шоколадови изделия, пасти, марципан, локум, сладка, бонбони, торти, маслени кремове, сладкиши приготвени от маслено и многолистно тесто, сладолед, пържени и силно сиропирани сладкиши – бакла, кадаиф, саварини, тулумбички и др.
10. Напитки:
Разрешава се : чай от лайка, липов цвят, отвара от шипки, други билкови чайове, противосклеротичен чай, магданоз, целина, плодови сокове – натурални и стерилизирани, като много сладките сокове трябва да се разреждат с обикновена или минерална вода; нектари, зеленчукови сокове, медовина. Кафе без кофеин, заместители на кафето като “Инка” и др.
Слабо минерализирани води: Софийски минерален извор (център), Горна баня, Княжево, Банкя, Вършец, Баня – Карловско и Баня – Панагюрско, Варна (Златни пясъци и Дружба), Кранево, Балчик.
Забранени за консумация напитки: кафе, какао, газирани напитки и минерални води, жен шен, сладък корен, бира, концентрирани алкохолни напотки, кока кола, кисела боза, сок от кисело зеле. Минерално води с високо съдържание на минерали и хлорно-натриевите води в Провадия (Мирово), Сланотрън, Видин, Шабла, Старо Оряхово и др.
11. Подправки:
Разрешени: магданоз, чубрица, джоджен, доматено пюре, целина (листа), сладък червен пипер, девисил, чесън и лук, лимонов сок, ванилия.
Забранени: бахар, дафинов лист, канела, майорана, черен пипер, оцет, хрян, горчица, лютив червен пипер, джинджифил, лютиви чушки и чушлета, салца, кетчуп.
12. Готварска сол: храната не бива да се соли, защото храната съставяща менюто на болния съдържа естествено сол, която е достатъчна за неговият организъм. За да стане вкусна храната, трябва да се използва таблицата със специалните подправки, които намаляват необходимостта от посоляване на храната, защото създават усещането, че храната е достатъчно солена.
ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ХРАНАТА НА ХОРА С ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ
Стойности на кръвното налягане над 140/90 mmHg
Да се ограничи приемането на съдържащи сол и холестерин храни, ограничение на мазнините, като храната трябва да се приготвя с по-малко мазнина от обикновеното, само с растителни мазнини – царевично, зехтиново или слънчогледово масло.
Силно ограничение на готварската сол, която подпомага развитието на хипертоничната болест.
Да се намалят течностите до 800-1000мл, като се включват и се държи сметка за течностите поети със супите и другите храни.
Да се осигурява нормално количество белтъчини - 1г/кг тегло и въглехидрати, като те се набавят предимно с растителна храна, нетлъсти меса, риба и обезмаслени млечни продукти.
Да се избягват бързо всмукващите се въглехидратни храни, съдържащи кристална захар, глюкоза, шоколадови и захарни изделия – до 400 г за денонощие, като се включват в това число въглехидратите с хляба и тестените изделия.
Храната да е богата на плодове и зелевчуци.
Да се правят поне два пъти седмична разтоварващи дни с плодове (те не съдържат никаква сол), зеленчуци без сол и суровоядство. Полезно е да се спазват постите в съответствие с изповядваната религия. Да има и безмесни дни.
Намален прием на храна, най-много 2000-2200 калории в зависимост от възрастта и идеалното тегло.
ПРИГОТВЯНЕ НА ХРАНАТА ЗА ХОРА С ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ
Храната да се приготвя чрез варене, печене,варене на пара, варене и печене на водна баня, като преди това месото задължително се поставя за 10 мин. във вряла вода да поври и след това месото се изважда и водата се изхвърля. После леко свареното месо и освободено от наличните мазнини и екстрактивни вещества се приготвя по желания начин.
Може да се консумират пюрета, пасирани зеленчукови и плодови храни, плодови и зеленчукови сокове, задушени зеленчуци и храни печени на скара.
Да не се хранят болните с пържени и запържени храни и задушени меса и риба.
През лятото да се предпочитат суровите плодове, сокове и зеленчуци.
РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ
при хора с високо кръвно налягане
Редовно хранене 5 пъти дневно по малко, като се въвеждат две малки закуски в 10 и 16 часа. Храненето да става в строго определени часове.
Да се вечеря рано до 18,30 часа.
Храната да се яде бавно и да се сдъвква добре.
Да се полагат грижи за зъбите, редовно преглеждане на зъбите и навреме да се лекуват кариесите и другите заболявания. Да се слагат своевременно протези.
РЕЖИМ НА ЖИВОТ
Да се избягва застоялият начин на живот, да су правят системно упражнения или умерено физическо натоварване без претоварване.
Ако е възможно да се прави лечебна физкултура, утринна гимнастика, дихателни упражнения, въздушни бани, леки спортове без преумора.
Разходка на открито, лек туризъм, лов, риболов. Полезна е физическата работа на открито по няколко часа на ден (работа в зеленчукова или овощна градина градина, вилно място, отглеждане на пчели и др).
Да се извършва умствена и физическа работа съответстваща на силите на болния.
Да не се упражняват професии свързани с резки колебания на атмасферното налягане като пилоти, работа в кесони, подземни работници, миньори. Да се избягва работа при висока температура (горещи цехове, доменни пещи, кухня, парни котли и др.). Да не се работи при вридни условия на труд (химически замърсители). Да се избягва работата в шумни помещения, ковашки цехове, преси, водни топлоелектроцентрали, работа свързана с нервно напрежение (телефонисти).
Пълноценна неделна и годишна почивка. Да се почива в среднопланинските курорти. Да се избягват слънчевите бани високопланинските курорти с надморска височина повече от 1000 м.
Нормален и достатъчен сън и удължена почивка след обяд.
Да се избягва нощният труд и допълнителните натоварвания.
Подходящо е балнеосанаториалното лечение в Банкя, Вършец и Наречен.
Абсолютно се забранява алкохола, тютюна и възбуждащите нервната система билки, лекарства, храни и напитки.
24.10.2012 12:08
01.11.2012 03:21
От 20 години съм хипертоник. Някой неща спазвам , но не съм толкова краен... и с малко помощ от инхибитори поддържам нормално кръвно и водя нормален живот Спазвам постите определени от Православието.