Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2014 17:33 - ПОМОЩ ПРИ УХАПВАНЕ ОТ НАСЕКОМИ
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 13534 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.05.2014 17:48


  image Ухапване от комар
Комарите са кръвосмучещи насекоми, които са преносители на множество вирусни и бактериални инфекции, като малария, туларемия и др. За щастие по нашите географски ширини не съществуват комари, преносители на тези опасни заболявания, но пък ухапването им може лесно да причини алергия. Тези насекоми са най-активни рано сутрин и вечер при температувра на въздуха 25-27.
image
   При изгаряне или ухапване от насекомо, покрийте мястото със сода

                                                                                            Различните хора реагират по различен начин на ухапване от комар. Някои са напълно нечувствителни към отделяната от комара слюнка, а други дори могат да получат алергичен шок.
Самото ухапване предизвика парене и сърбеж, което се дължи на токсичната слюнка на комара. Най-важното, което трябва да направите при ухапване е да се въздържате да разчесвате мястото, тъй като това ще раздразни кожата и може да доведе до инфекция. За да облегчите неприятните усещания, може да направите компрес с лед или да използвате успокояващи кремчета, които се продават в аптеката.

Не забрявяйте, че винаги е по-добре да вземеш мерки предварително, вместо да страдаш след това. За целта използвайте репеленти. Те се нанасят върху откритите части на тялото и ни пазят от комари и други жужащи гадинки в продължение на няколко часа. В аптечната мрежа се предлагат множество средства за борба с комарите. Много разпространен репелент, който има профилактично действие е Autan. За бебета и малки деца може да използвате Zanzarin.

Ужилване от oса
Всеки от нас знае, че първото нещо, което трябва да направим ако ни ужили оса е да извадим жилото. На мястото на ужилване се поставя компрес от лед или мокра студена кърпа. Може да се използва мокра кърпа, напоена в разтвор ор вода с малко оцет. Средствата, които облекчават болката при ухапване са невен, листа от бъз, спирт и глицерин.

При ужилване на хора, които са склонни да проявяват алергични реакции към ужилвания се прави стегната превръзка в мястото на ухапване. По този начин се възпрепятства и се забавя разпространението на отровата по цялото тяло. Задължително е да приемат противоалергичен медикамет (като алергозан, лоратидин и др.) и да потърсят лекарска помощ.

Внимание! Незабавно потърсете лекар, ако ужиленото място се намира в устната кухина или гърлото, имате задух, гадене или повръщане след ухапването.

Ухапване от бълха
Самото ухапване от бълха е напълно безболезнено, но резултатите от него не закъсняват, а понякога последиците могат да бъдат много сериозни. Бълхите са преносители на опасни болести, като туларемия, тиф и чума. Ухапванията от бълхи предизвикват сърбящи кожни обриви. За да намалите неприятните усещания може да си направите компрес с лед.

Мухи
Мухите са преносители на различни заболявания, най-сериозни, сред които са коремен тиф и туберкулоза. Мухите често сменят източника си на хранене и по този начин лесно могат да замърсят храната, която консумираме. Те са една от причините за стомашно-чревни разстройства и диария през лятото. Лесен начин да се защитим от тях е да използваме аерозоли и ленти, които намаляват тяхната численост у дома.                                                                                                                   Много от хората са подложени на ухапвания от насекоми като комари, паяци, пчели, оси, оводи и др. За едни от тях ухапването преминава след ден - два - три със слаби болезнени симптоми и/или с лек сърбеж. За други, в зависимост от броя на ухапванията, след ухапванията настъпва сериозен тормоз. Местата на ухапванията се зачервяват, подуват, силно сърбят и т.н., което принуждава пострадалите дори да търсят лекарска помощ. Освен всички изброени и неспоменати неудобства до отминаването на болките, подуванията и сърбежите, възниква и етап на харчене на финансови средства и чудене кой фармацевтичен продукт да се предпочете. Рекламата канализира нещата, едни купуват по-скъпите, а за останалите - "изборът е ваш".
Оказва се, че има много ефикасен и безплатен начин, който може, без проблеми, да прилага всеки пострадал (стига да не е алергичен към съответното ухапване - в такива случаи то е за лекари алерголози и специален незабавен и след това продължителен лечебен процес. Огромното болшинство от хората не знаят дали са алергични или не (или в зависимост от обстоятелствата пък придобили алергия) към някое от ухапванията от споменатите насекоми и е възможно този начин да не му помогне. В такива случаи спонтанно възниква вътрешен оток, който може да доведе до самозадушаване на човека и до неговата смърт. Появят ли се такива симтоми незабавно и по най-бързия начин трябва да се потърси неотложна лекарска помощ.)

За целта на процедурата "сами да си помогнем при ухапване от насекоми" са необходими двете ни ръце и скилидка (или няколко, ако ухапванията са повече) от чесън. Нея може да носите със себе си, когато излизате от дома си.
Как се процедира!? След като, усетите че сте ухапани от някое насекомо или някой от симптомите след ухапването, първото, което трябва да направите е да натиснете с един от пръстите си на ръката на 2-3 см над мястото на ухапването и това да продължи 1-1,5 -2 минути.
Следващата операция е да обелите и разрежете скилидката от чесън на 2 части и с разрязаната част да натъркате добре мястото на ухапването. След много кратко време, установените преди това сиптоми изчезват. Ако нямате скилидка по ръка, тази операция може да направите при първа възможност, след като се снабдите с такава или в дома си. Междувременно до тогава може да използвате оцет или някой от предлаганите фармацевтични препарати.
В зависимост от времето, което е изминало от ухапването до появата на сиптомите и състоянието на мястото на ухапване, може след първото третиране, да се наложи повторно третиране, а при по-тежки случаи и натриване трети път на ухапаното място/места. Може пак да използвате употребената част на скилидката само след като изрежете тънко използваната част и повторите/потретите третирането.
Въздействието на чесновата скилидка и натиска над мястото на ухапването е проверявано многократно и по-често при ухапвания от комари и паяци и по-малко при ухапвания от пчели и оси, но и при тези малко случаи, когато процедурата се започне веднага след ухапването, не се стига до подувания, болки и сърбежи.
Особено ефикасно е прилагането й при деца с много ухапвания от паяци и комари.                                                   Ухапване от насекоми                                                           

Комарите (сем. Culicidae ) са посевместно разпространени кръвосмучещи насекоми. Разпространени са по цялото земно кълбо с изключение на зоните с вечен лед. Основно се разделят на маларийни и немаларийни.
Комарите са една от най-важните в епидемиологично отношение групи насекоми.
Те са преносители на повече от 50 вирусни, бактериални инфекции и паразитози като малария, филариоза, вирусни енцефалити, жълта треска, денга, туларемия и др.
Те са временни кръвосмучещи насекоми. Сърбежът и паренето, които се усещат след ухапването от комар, се дължат на слюнката, която женското насекомо вкарва в направената от хоботчето му раничка в кожата. Тази слюнка съдържа токсични и препятстващи съсирването на кръвта вещества.
Различните хора притежават нееднаква чувствителност към ухапванията от комари – от пълна нечувствителност през средно силна реакция, до голяма чувствителност.
В някои случаи ухапването от комар може да доведе до местно нагнояване. Това е вторично усложнение в резултат на механично замърсяване.
Развитие
В своето развитие комарите преминават през водна среда, в която се развиват яйца, ларви, какавиди и имаго – възрастни индивиди.
Един женски комар през живота си (средно до 3 месеца рядко 6 мес.) снася от 80 до 300 яйца.
Местата предпочитани от комарите са постоянни или временни водоеми – блата, разливи на реки, локви, дупки на дървета и др. места със застояли води. Не се срещат само в бързо течащите води на големи реки, езера и морета.
Мъжките се хранят със сокове на растения, а женските са кръвосмучещи.
Кръвта е необходима за узряване на яйцата. Женският комар активно търси гостоприемник (животни или хора) и след като се напие намира закътано местенце, където остава до съзряването на яйцата.
Най-активни са вечер и рано сутрин при оптимална температура 25 – 26°С.
Разстоянията, които прелитат комарите в естествени условия са различни. Обикновено те се предвижват на разстояние от 3 до 5 км., а други носени от вятъра, може да прелетят до 80 км.
За защита от комарите гражданите могат да използват:
На първо място - при излет на открито, да се носи подходящо облекло, в светли тонове, което не привлича летящите насекоми.
Замрежване на врати, прозорци и други със ситни мрежи, добре закрепени, за да не преминават комарите през или край тях.
Отблъскващи вещества (репеленти) главно под формата на лосиони, кремове и аерозоли за нанасяне по откритите части на тялото (крака, ръце, шия). Репелентите могат да се използват и за обработка на дрехи, защитни мрежи и палатки. Ефективността им зависи от температурата и влажността. При усилена физическа работа и обилно изпотяване ефективността им намалява. Добри репелентни качества имат препаратите на база диметилфталат и диетилтолуамид под формата на лосиони, кремове, емулсии и аерозоли.
За недопускане на комарите в жилищни и други помещения:
Да се използват и топло изпаряеми таблетки, течности и изгарящи спирали.
Препаратите се поставят в електроуред – изпарител, който се включва в електрическата мрежа в близост до отворен прозорец. Те не са подходящи за приложение в присъствие на алергични хора.
Борбата с комарите в затворени помещения включва различни методи, като използване на инсектициди за битова употреба – разтвори, аерозоли, димки и др. Задължително се обработват с препаратите вътрешните стени на помещенията вкл. и таваните, на които почиват през деня комарите.
За получаване на бърз моментен ефект се използват аерозоли.
Ужилване от пчели и оси

Общи положения
Ужилванията крият по-сериозна опасност при алергични към отровата хора, при които се наблюдава усилена обща реакция.
Най-опасно е ужилването по лигавицата на устната кухина - език, гърло, небце и бузи, поради силния оток, който затруднява дишането, гълтането и слюноотделянето.
Симптоми
В зависимост от силата на алергичния отговор, симптомите могат да бъдат леки и тежки.
При леките форми единствена проява са по-изразените местни реакции: уртикариални обриви, зачервяване, разпространено на по-голяма площ, сърбеж, отоци около очите, устните, шията, ларинкса /оток на Квинке/, ушите, слабинните гънки.
При по-тежките случаи проявите се генерализират по цялото тяло, появяват се задух, трудно гълтане, променен глас, стягане в гърдите, хрипове. Една част от тези тежки случаи се дължат на ужилване в областта на езика, гърлото гръкляна, външната повърхност на шията. При такава локализация поради бързия и значителен оток, много бързо се притиска трахеята и се затруднява дишането, а може да настъпи и рязко понижаване на артериалното налягане.
Първа помощ
Първото, което трябва да се направи при ужилване от пчели или оси, е да се извади жилото чрез изтръгване с нокът или ножче. В никакъв случай това не трябва да става чрез натискане или хващане с пръсти, за да не се изцеди съдържащата се в неговата торбичка отрова в тъканта. На ужиленото място се поставя студена кърпа или мястото се държи под струя студена вода.
При развитие на анафилактичен шок, бързото и адекватно оказване на медицинска помощ е от решаващо значение за съдбата на пациента .
Препоръки
Препоръчва се на хората, които знаят, че са алергични, да носят винаги със себе си /особено в планината/ т.нар. анафилактичен набор: амп. Адреналин, амп. Urbason и Алергозан, както и сами да се обучат да си инжектират тези препарати.
За всички останали: избягвайте контакта с пчелите и осите, защото не се знае дали не сте алергични, а ако ви ужилят, потърсете незабавно придружител и се насочете към най-близкия медицински пункт.                                                
  Ухапване от кърлеж                                                     image  Кърлежът представлява ектопаразит, които се храни чрез кръвосмучене от бозайници, птици, а понякога и влечуги. Представлява важен фактор за разпространението на много инфекциозни болести, но сам по себе си не причинява такива. Ухапването от кърлеж обикновено е безболезнено, затова остава незабелязано. Дължи се на това, че кърлежите отделят обезболяващи вещества при процеса на забиване. Чрез малко хоботче те проникват в най-горния слой на кожата, в който снасят яйца. Няколко дни след ухапването се превръщат в нимфи, които са способни да пренасят заразата.

Болести, пренасяни от кърлежите
Кърлежите не само пренасят, но имат и възможността да съхраняват различни инфекциозни болести, най-известните от които са лаймска болест, марсилска треска и вирусен енцефалит.

Лаймска болест (лаймска борелиоза) - представлява полисистемно инфекциозно заболяване, известно от началото на века с различни наименования на многобройните клинични форми и синдроми. Данни сочат, че между 20 и 30% от възрастните кърлежи и 10% от нимфите им са заразени с причинителите на лаймска болест. В България кърлежите от вида Ixodes ricinus са с най-висока численост в местности със смесени широколистни гори и висока влажност. Инкубационният период на болестта е от 3 до 33 дни, като преминава през три основни стадия. Първият стадий се характеризира с подобно на грип състояние - обща отпадналост, силно главоболие, увеличени лимфни възли, болки в мускулите и ставите, зачервяване на мястото на проникване на кърлежа с нарастващ диаметър от 3 до 70 см. Понякога могат да бъдат засегнати и очите, като се наблюдават симптоми, характерни за конюнктивит и ирит. Вторият стадий се развива след около два месеца от началото на заболяването. Проявяват се различни симптоми като летаргия, деменция, емоционална лабилност, анорексия, слухови халюцинации, припадъци, както и множество червени петна по кожата. През втория стадий настъпва и увреждане на сърцето, а по-късно се развива и артрит. Третият стадий включва всички настъпили усложнения вследствие на нелекуваната болест, години след заразяването. Лечението на лаймска болест се определя от стадия на развитие на болестта. Проведено в ранен етап е ефективно и намалява до голяма степен възможността от прогресиране на болестта. Специалисти препоръчват високи дози антибиотици, а за бременни, заразени с лаймска борелиоза, се препоръчват антибиотици от групата на пеницилините.
Марсилска треска - второто най-разпространено заболяване, предавано чрез кърлежи. Причинителят е кучешки кърлеж и се наблюдава предимно в Южна България. На мястото на ухапване се появява тъмно петно, покрито с коричка и не е съпроводено с болка. Обикновено след 7 дни се проявяват истинските симптоми: висока температура, силно главоболие, мускулни болки, гадене, зачервяване на очите. Налице е едропетнист обрив по цялото тяло, съпроводен със значително влошаване на общото състояние на организма. За лечение на марсилска треска се прилагат антибиотици, а ако болестта не се лекува, могат силно да бъдат увредени бъбреците, черният дроб и нервната система.
Вирусен енцефалит - в България кърлежов енцефалит не е регистриран, с изключение на епидемия на двувълнов енцефалит в Пловдивско през 1954 год. Вирусът на кърлежовия енцефалит се характеризира с остро начало, висока температура, засяга се главният мозък.
Как да се предпазим от ухапване на кърлеж?
Няма съмнение, че най-добрата профилактика срещу кърлежи е ежедневен оглед на тялото, с една основна цел - недопускане на продължителен престой на паразита. В този оглед не бива да се забравят и домашните любимци. За предпочитане е те да бъдат снабдени с противопаразитни каишки. Ето няколко полезни съвета:

Избягвайте места с буйна растителност и висока влажност.
След разходка сред природата е необходимо внимателно оглеждане на тялото, като обърнете особено внимание на врата, окосмената част на главата (особено при малки деца), зад ушите, подмишниците, слабините.
Избягвайте да лежите директно на тревата и използвайте подходяща екипировка - дълги ръкави, панталони и дълги чорапи, високи и затворени обувки.
Можете да напръскате дрехите и обувките си с репеленти, които отблъскват неприятните насекоми. Могат да се нанасят и върху открита кожа, предпазният им ефект трае около 10 дни.
Какво да правим, ако ни ухапе кърлеж?
Най-доброто, което можете да направите, е да потърсите специализирана помощ колкото е възможно по-бързо, защото известен факт е, че заразяването от кърлеж става до 1-2 дни, а понякога може да настъпи дори след няколко часа. От изключителна важност е правилното отстраняване на впития кърлеж, което трябва да стане внимателно чрез постепенно издърпване, за да не се допусне откъсване на главичката, което впоследствие може да доведе до нови усложнения и хирургична намеса. Обща практика е кърлежът да се намазва с мазна субстанция, като по този начин се освобождават крайниците му. За изваждането му се използват пинцети, като е недопустимо той да се пипа с голи ръце, както и да се смачква с пръсти, защото по този начин заразата може да бъде пренесена върху човека, особено ако попадне върху наранена кожа или върху конюктивите. След отстраняването на кърлежа кожата се почиства и дезинфекцира с йод. След това задължително се поставя ваксина против тетанус. Препоръчително е в продължение на няколко дни да наблюдавате засегнатото място за поява на локални петна, оток, болка, както и за температура, главоболие, ставни и мускулни болки. Сваленият кърлеж не бива са се изгаря или изхвърля, а по възможност се предава в ХЕИ или в Лабораторията за предаваните чрез кърлежи болести, която се намира в Националния център по заразни и паразитни болести.



Прочети повече: http://www.bb-team.org/articles/3590_uhapvane-ot-nasekomi#ixzz31z5ifA2Y          



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1227707
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031