Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.08.2014 17:39 - “Ти ако искаш и водка му налей!” — убитият в Донбас американец, по думите на другарите си, ненавиждал руснаците
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1280 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
rusvesna.su, 22/08/2014

В боевете за град Иловайск на 19 август бе убит Марк Грегъри Паславски, 55-годишен банков инвеститор, гражданин на САЩ, воювал на страната на киевските власти в състава на батальона «Донбас». Както разказва пред международното интернет-издание Vice News един от служилите редом с убития американец, той просто ненавиждал руснаците. Веднъж, когато пред очите му на пленен опълченец дали цигара, Паславски гневно възкликнал: „Ти още малко и водка ще му налееш!”


На 19 август в боевете за Иловайск, разположен на в източната част на Донецка област, украинските силоваци загубиха осем души. Сред тях бил и 55-годишния жител на Манхатън, гражданин на САЩ и Украйна Марк Грегъри Паславски, участвал в силовата операция в състава на батальона „Донбас”.

Паславски се представял в радиоефира като „Франко”, в чест на украинския поет и революционен деец Ивана Франко, пише изданието Vice News. Той има майка, сестра и брат.

Американският наемник преди това дълги години работел във финансовият сектор в Харков и Москва. Обаче, както разказват негови колеги, той просто мразел руснаците и бил безжалостен към тях. Един от бойците на „Донбас” с кодово име „Лекс” разказва пред журналистите, че когато батальонът взел в плен осем опълченци, сред които се оказали и руснаци, на един от тях дали цигара и Паславски буквално избухнал. „Ти още малко и водка му налей! Тия момчета искат да ни убият!”, викнал той.

Паславски завършил щатската военна  академия „Уест-Поинт”, а след това до 32 години служил в редиците на рейнджърите.

„Лекс” разказва, че „Франко” правел впечатление на доста състоятелен човек, но се опитвал да скрие това. „Той никога не харчеше свои пари и ползваше само тази амуниция, която му предоставяха в батальона”, добавя колегата на Паславски.

Американецът свободно владеел руски и украински. Сега всички, които са воювали с него, през дума псуват на „ f*ck”, разказва „Лекс”. „Той постоянно ругаеше Обама за това, че САЩ не оказали на Украйна никаква помощ и то беше срам за това”, продължава интервюираният.

Украинският фотограф Максим Дондюк, който сътрудничи с батальона „Донбас”, разказва журналистът на ViceNews, че Паславски получил три рани в гърба, но е можело да се спаси ако е имало санитарен вертолет или бърза помощ. В този ден също така бил ранен и командирът на батальона Семьон Семенченко.

„Това бе провал – казва Дондюк. – Предполагаше се, че „Донбас” ще си пробие път през града с помощта на 3 други батальона, но те се изплашили, а сега сме обкръжени от сепаратистите и сме обстрелвани от реактивни установки и миномети. Ако успеят да ни отрежат от пътя, с всички нас ще е свършено”.
 
Фактът, че срещу донбаските опълченци воюват не са чужди наемници, но и неонацисти, привлече вниманието на британските журналисти. Кореспондентът на вестник The Telegraph посетил базата на батальона „Азов”, където погребвали един от бойците му. Някои от присъстващите не криели, че са неонацисти, един от тях имал на врата си татуировка с емблемата на нацистката SS.

Авторът на статията подчертава, че „Азов” има съмнителна репутация: на знамената му е изобразен неонацисткия символ „вълча кука”, а бойците на батальона открито заявяват антисемитските си възгледи и превъзходството на бялата раса.

„Лично аз съм нацист — казва боецът с кодово име „Фантом”, 23-годишен бивш юрист в камуфлаж с автомат Калашников. — Аз не ненавиждам представителите на другите националности, но считам, че всяка нация трябва да живее в своята страна”.

Командирът на „Азов” Андрей Белецкий също е лидер на екстремистката група „Социал-национална асамблея”. „Историческата мисия на народа ни в този критичен момент е да поведем представителите на бялата раса от целия свят във финален кръстоносен поход за оцеляване”, написа той наскоро.
 
В състава на „Азов” влизат и чужденци. В редовете му има представители на Ирландия, Италия, Гърция и скандинавските страни.

Микаел Скилт, бивш снайперист от шведската армия, води тренировъчни занятия в базата в Урзуф. „Не може да постигнеш много, воювайки с палки и камъни. Имам известен опит и си помислих, че мога да помогна”, казва той в интервю.
 
Както заключва авторът на статията, подобни персонажи дискредитират киевските власти и дават излишен повод украинското правителство да се нарича „фашистка хунта”.




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3231661
Постинги: 1119
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930